28.6.2018

Maigret vastatuulessa

Georges Simenon
Maigret vastatuulessa

Otava 1961
Le fou de Bergerac 1932

"Maigret on päättänyt lomailla maaseudulla. Makuuvaunutoverikseen hän saa merkillisen miehen, joka kesken matkan hyppää junasta. Utelias komisario syöksyy perään - ja saa kuulan olkapäähänsä. Bergeracissa, pienessä maaseutukaupungissa, hän sairasvuoteeltaan yrittää selvittää mystisen miehen arvoitusta. Mutta paikkakuntalaiset eivät ole erityisen ihastuneita hänen tutkimuksiinsa. Ilmapiiri on jännittynyt, komisariota hoitava lääkäri vaikuttaa hermostuneelta, ja palvelustyttö Rosalie näkee omituisia unia."

Maigret toipuu ampumisesta pienen hotellin huoneessa ja rouva Maigret matkustaa hänen seurakseen. Paikkakunnan oma virkavalta keksii kummallisia selityksiä ampumiseen ja tästä syystä Maigret päättää selvittää jutun itse. Koska hän ei pääse liikkumaan, hän lähettää rouvansa nuuskimaan asianomaisten elinpiiriä. Hän yrittää luoda silmiensä eteen heidän kotinsa ja kyselee muutamilla sähkösanomilla Pariisin poliisista heidän taustatietojaan. Sängyssä maatessaan hän näkee ikkunasta toriaukion ja katselee paikkakuntalaisten touhuja. Tarinaan antaa mukavan sävyn se, että komisario tutkii juttua vaimonsa kanssa yhdessä.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 2/1962: "Maigret joutuu lomamatkallaan pikkukaupunkiin ja keskelle yleistä paniikkia synnyttänyttä rikossarjaa. Komisario haavoittuu yhteenotossaan salaperäisen rikollisen kanssa ja johtaa sitten rikosten selvittämistä vuodepotilaana lähinnä vaimonsa ja eläkkeellä olevan poliisimiehen avustamana. Jutussa on tavallista enemmän kummallisuuksia, mutta Maigret'n tehokas, jääräpäinen työskentelytapa herättää jälleen ihailua."
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti