29.6.2018

Maigret ja kuollut kauppamatkustaja

Georges Simenon
Maigret ja kuollut kauppamatkustaja

Otava 1961
M. Gallet décédé 1931
 

"Romaanissa Maigret ja kuollut kauppamatkustaja komisario joutuu selvittämään kaksoiselämää viettäneen kauppamatkustajan salaperäisen kuoleman syitä."

Tukahduttavassa helteessä kesällä 1930 Maigret saa sähkösanoman: "Emile Gallet, kauppamatkustaja, kotipaikka Saint-Fargeau, Seine-et-Marne, murhattu 26 päivän vastaisena yönä Hôtel de la Loiressa Sanceressa. Runsaasti merkillisiä yksityiskohtia. Pyydämme ilmoittamaan perheelle ruumiin tunnistamista varten. Jos mahdollista lähetettävä Pariisista etsivä."

Niinpä Maigret matkustaa Pariisin ulkopuolelle tutkimaan juttua. Murhatun perhesuhteet ja menneisyys osoittautuvat omituisiksi, mutta Maigret tekee tapansa mukaan: "No niin! Minähän en ole nähnyt häntä elävänä, joten olen rikoksen tapahtumasta lähtien yrittänyt kuvitella, millainen hän oli. Sen vuoksi menin nuuskimaan ilmapiiriä, jossa hän eli. Katsokaahan tätä valokuvaa. Lyön vetoa että sanotte kuten minäkin: Surkea tyyppi."

Sairaalloinen miekkonen on epäonnistunut lähes kaikessa elämänsä varrella. Hän on jopa myynyt henkilöllisyytensä ja menettänyt tietämättään suuren omaisuuden. Sekava juttu juontaa juurensa kaukaa menneisyydestä ja silloin tapahtunut rikos on jo vanhentunut. Kuolemakin osoittautuu epätoivossa tehdyksi itsemurhaksi. Ei ole ketään, jota syytettäisiin murhenäytelmästä.

Lopulta Maigret joutuu päättämään, mitä hän kertoo Pariisiin palattuaan tutkimustensa tuloksista. "Ja hartiat vinossa hän sanoi hetkistä myöhemmin päällikölleen: - Myttyyn meni! . . . Ei auta muu kuin pistää tuo surkea pikku juttu hyllylle."

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 8/1961: "Simenonin tutuksi käynyttä hyvää tyyliä, josta ei puutu yllätyksiä. Tuntuu kuitenkin kuulun komisarion älylle varsin sopimattomalta löytää vasta pitkällisten tutkimusten ja pohdiskelujen jälkeen merkillisillä laukaisulaitteilla varustettu itsemurhapistooli - vaikka se ampuu tutkimusten aikanakin pari laukausta omia aikojaan. Kun ratkaisu rakentuu tämän merkillisen piilossa pysyvän aseen varaan, se jää tyystin "uskon asiaksi". Ei tarpeen kirjastoissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti