27.6.2018

Maigret ja kunnon ihmiset

Georges Simenon
Maigret ja kunnon ihmiset

Otava 1965
Maigret et les braves gens 1961

"Mistä on kysymys? Maigret kysyi samealla äänellä imien piippuaan, jonka pesän yllä Madame Maigret piteli palavaa tulitikkua.
-Olen Monsieur René Josselinin huoneistossa, aivan Köyhien Sisarten luostarin vieressä . . . Täällä on tapahtunut rikos . . ."
Jälleen kerran Maigret joutuu tutkimaan varsin visaiselta näyttävää murhaa. Juttu tuntuu omituiselta - ehkä se on arkaluonteinenkin ... Asianosaisina ovat ihmiset, joiden piirissä ei odottaisi tapahtuvan murhenäytelmää."

Maigret herätetään yöllä ja kutsutaan tutkimaan eläkkeellä olevan tehtailijan murhaa. Suurin ongelma on vainajan omaisten vaiteliaisuus. Maigret vaistoaa heidän salailevan jotain. Hän haluaa tutkimuksissaan aina tutustua rikospaikan ilmapiiriin, mutta nyt se on vaikeaa.

"Oli lauantai. Herätessään hän oli ajatellut mennä tapaamaan jälleen Jouanea Rue du Saint-Gothardille - hän ei itsekään oikein tiennyt miksi. Hän halusi nähdä uudelleen heidät kaikki, ei niinkään kyselläkseen heiltä kuin päästäkseen heitä lähemmäksi, tunteakseen paremmin ilmapiirin, jossa René Josselin oli elänyt."

"Hän halusi jatkuvasti pysyä yhteydessä Rue Notre-Dame-des-Champsin kanssa. Jotkut väittivät hänen haluavan tehdä kaiken itse, myös väsyttävän varjostamishomman,  aivan kuin hän ei olisi  luottanut etsiviinsä. He eivät ymmärtäneet, että hänelle oli välttämätöntä tuntea kuinka ihmiset elivät ja yrittää asettua heidän paikalleen."
Ratkaisevan johtolangan Maigret saa vanhalta naiselta, joka tunsi seudun asukkaiden varhaiset vaiheet.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 5/1965: "Maigret-sarjan lukumääräisesti kasvaessa on joukossa väkisinkin myös puhtaasti rutiininomaisia ja keskinkertaisia teoksia, joihin lukisin tämän, missä Maigret joutuu vastakkain ns. kunnon ihmisten kanssa, joissa ei etsimälläkään tunnu rikettä olevan. Ratkaisu on näet lukijan kannalta heikohko, koska rikollinen tarjotaan tavallaan ennalta perustelematta ja varsinaisen juonen ulkopuolelta, jolloin aivovoimistelu on ollut turhaa. Ei aihetta kirjastohankintaan."   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti