27.6.2018

Maigret ja mies siltojen alta

Maigret (Jean Gabin)
Georges Simenon 
Maigret ja mies siltojen alta

Otava 1964
Maigret et le clochard 1963 

Muuan Seinen siltojen alla asunut irtolainen on pahoinpidelty ja heitetty jokeen. Lähistöllä olleiden jokilaivojen miehet pelastivat hänet. Jostain syystä oikeuspalatsin ylituomarin sijainen kirjureineen haluaa nähdä tapahtumapaikan Maigretin kanssa. Maigretia juttu kiinnostaa ja hän haluaa tutustua irtolaiseen, joka osoittautuu entiseksi lääkäriksi. Vastoin tapojaan hän jopa keskustelee asiasta vaimonsa kanssa. Pala palalta hän saa kuvan miehestä, joka jättää komentelevan vaimonsa ja lähtee Afrikkaan lääkäriksi palatakseen lopulta Pariisiin asumaan siltojen alle. Maigret ymmärtää miestä tavattuaan tämän vaimon ja tyttären. Lopulta hänelle selviää tapahtumain kulku, mutta syyllinen joudutaan päästämään vapaaksi, koska uhri kieltäytyy todistamasta tätä vastaan. Kyseessä on jälleen inhimillinen tarina, joka vie lukijan tällä kertaa tutustumaan irtolaisten ja jokilaivureitten elinpiiriin. Keskitasoa parempi Maigret – tarina. 

”Maailmankansalainen Georges Simenon on aikamme huomattavin kirjallinen ihmelapsi. Tarkoitan sitä, että hänessä yhtyvät menekkikirjailijan ominaisuudet nerouteen. Simenon osaa erinomaisesti ammattinsa. Hän ei ole vielä kertaakaan julkaissut epäonnistunutta teosta. Hänen taiteensa voitokkuus perustuu hänen elämänkatsomukseensa – hän on terävä ja filosofinen, mutta pohjaltaan myötätuntoinen, ihmistä ymmärtävä.” (Elizabeth Bowen) 

”Jos minut pantaisiin sellaisen tehtävän eteen, että minun pitäisi määritellä kuka maailman dekkarihahmoista on minulle läheisin ja minun mielestäni paras, niin luulenpa, että valintani osuisi Maigretiin.” (Matti Hälli) 

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 2/1965: "Simenonin taipumus ja kyky luoda teoksiinsa tunnelmaa, pikkupiirtein rakennettua miljöötä ja paikallistuntua ovat joskus sotkemassa juonen selvyyttä. Niin ei ole tässä kirjassa, jota pitäisin hänen suuren tuotantonsa ylätasoon kuuluvana. On merkillistä, miten kirjassa, jossa selvitetään rikosta, saattaa olla kodikkaan lämmin tunnelma, elämänmyönteinen tausta ja miltei isällisen hellä perusvire. Tällä kertaa tosin on kysymys murhasta ilman murhaa ja rikoksesta ilman uhria. Eräät sanat: röntgattu, tunkrafti särähtävät korvaan. Viihteen luokassa kirjastoihin sopiva."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti