29.6.2018

Maigret ja Kaitselmuksen hevosmies

Georges Simenon
Maigret ja Kaitselmuksen hevosmies

Otava 1962
Le charretier de la Providence 1931

Tässä Simenonin varhaistuotantoa olevassa kirjassa liikutaan kanavalotjien ja sulkuporttien vaiheilla. Kirjan nimessä oleva Kaitselmus on kanavalla kulkeva hevosvetoinen alus. Hevosten pilttuusta löydetään hieno nainen kuristettuna. Maigret saapuu tutkimaan tapausta. Puitteet ovat ankeat: vettä sataa ja tiet ovat liejuiset. Maigret joutuu polkemaan kymmeniä kilometrejä polkupyörällä kuraisia teitä. Selviää, että nainen on peräisin kanavalla kulkevasta englantilaiseverstin huvialuksesta.

Kyseessä on kiinnostava katsaus 1930-luvun alusta - toisaalta tavallisten maalaisten yksinkertaiseen elämään ja toisaalta erikoisiin ihmissuhteisiin brittieverstin huvialuksella.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 1/1963: "Tämä ei ole salapoliisikertomus sen paremmin kuin jännityskertomuskaan huolimatta parista murhasta. Rikoksen tekijä paljastuu, mutta ei logiikan perusteella, vaan kirjailijan tahdosta. Se, että kirjan lukee mielenkiinnolla, johtuu Simenonin kertojantaidosta, ei juonen jännittävyydestä. Kirja ei yllä silti hänen parhaiden teostensa tasolle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti