28.6.2018

Komisario Maigret'n ensimmäinen juttu

Maigret (Jean Gabin)
Georges Simenon
Komisario Maigret'n ensimmäinen juttu

Otava 1953
La première enquête de Maigret 1948

"Eletään kevättä 1913. Jules Maigret on kaksikymmentäkuusivuotias ja uunituore aviomies. Poliisilaitoksen palveluksessa hän on ollut neljä vuotta, viimeisen vajaan vuoden Saint-Georgesin poliisiasemalla. On huhtikuun 16. päivän vastainen yö: tasan puoli kaksi alkaa Maigret'n uran ensimmäinen tulikoe. Pariisin hienostokaupunginosassa on tapahtunut omituinen välikohtaus. Maigret lähtee paikalle ja joutuu mukaan Pariisin rikkaimpiin kuuluvan perheen salaisuuteen. Mikään tässä jutussa ei suju vaivattomasti, mutta Maigret oppii koko joukon sekä elämästä että poliisin toiminnasta."

Tämä on 28. Maigret - kirja, mutta tarinassa palataan aivan Maigretin uran alkuun, vuoteen 1913. Kirjassa kuvataan mielenkiintoisesti viime vuosisadan alun tapoja ja miljöötä. "Maigretilla oli tänä iltana shaketti yllään. Muuan virkatiedotus oli muutamia päiviä aikaisemmin määrännyt, että kaikkien komisarionapulaisen oli kuningasvierailun johdosta pukeuduttava juhlapukuun, koska he saattoivat milloin tahansa joutua tekemisiin virallisten henkilöiden kanssa."

"Kello yhdeltätoista alkoi kuski valjastaa raudikkoa umpivaunujen eteen." Herrasväellä oli omat vaunut mutta myös automobiileja liikkui kaduilla. Hienostoväki pitää pöyristyttävänä kun Maigret, pahainen komisarionapulainen, rohkenee soittaa heidän ovikelloaan ja tiedustella heiltä syytä talosta kuuluneeseen laukaukseen. Maigretia nöyryytetään niin herrasväen, kuin myös esimiestensä taholta. Kun huomataan, että Maigretin väitteissä on perää, otetaan juttu häneltä pois ja hienostoperheen tragedia hoidetaan vähin äänin ilman skandaalia.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti