28.6.2018

Murha Rivieralla

Georges Simenon
Murha Rivieralla

Otava 1953
Liberty Bar 1932

Tämä on Simenonin seitsemästoista Maigret -romaani. Maigret saa niukkasanaisen toimeksiannon: "Muuan Brown niminen mies on murhattu Cap d'Antibesissa. Sanomalehdet pitivät siitä suurta melua. Olisi hyvä, jos juorut ja turhat puheet saataisiin vaikenemaan. Brown teki sodan aikana palveluksia tiedusteluosastolle."

Antibesissa on vastassa paikallinen etsivä Boutigues. "Boutigues! Nimikin jo kuulosti farssilta" Maigret ei välitä hänen avustaan, vaan liikkuu omin päin linja-autolla Antibesin ja Cannesin välillä tutustuen kuolleen miehen elinpiiriin. "Hän rakenteli jo maailmaa, jonka keskipisteenä olivat Brown ja hänen kaksi naistaan. Se maailma oli tahmea auringosta, mimosan ja hunajaisten kukkien tuoksuista, juopuneista kärpäsistä ja pehmeällä asfaltilla liukuvista autoista."

Australialainen William Brown oli asunut kahden naisen, äidin ja tyttären kanssa huvilassa, mutta katosi kerran kuussa omille teilleen muutamaksi päiväksi tai viikoksi. Maigret kävelee pitkin ja poikin Cannesia ja löytää lopulta paikan, jossa Brown oli viettänyt nuo kuukausittaiset lomapäivänsä. Se oli pieni ja kitulias Liberty Bar, jonka takahuoneessa saattoi emännän tutut istua iltaa. Siellä oli Brown viihtynyt vanhan ja lihavan Jajan sekä nuoren Sylvien kanssa. "Williamin hahmo oli tullut elävämmäksi!"

Maigret selvittää tapahtumien kulun, mutta pitäen mielessään toimeksiannon, hän kertoo etsivä Boutiguelle: "Selvä juttu! William Brownin tappoi tuntematon pahantekijä, joka aikoi ryöstää hänen lompakkonsa."  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti