28.6.2018

Maigret ja hotellin kahvinkeittäjä

Georges Simenon
Maigret ja hotellin kahvinkeittäjä

Otava 1959
Les caves du Majestic 1942
 

Hotelli Majesticin kahvinkeittäjä, Prosper Donge tuli eräänä aamuna tavalliseen tapaan työhönsä. "Miksi Prosper Donge tuli avanneeksi kaapin numero 89, jolla ei ollut omistajaa ja joka ei ollut lukossa? - Minä vain tulin avanneeksi sen, kun se oli raollaan. En ajatellut mitään.
Mutta siinä kaapissa oli ruumis, joka oli työnnetty sinne pystyasennossa ja lyyhistynyt kokoon. Uhri oli nainen, nuorehko: kolmissakymmenissä, hyvin vaalea."

Maigret tulee tutkimaan tapausta ja uhri osoittautuu erään rikkaan amerikkalaisen hotellivieraan, herra Clarkin vaimoksi. Tapansa mukaan Maigret penkoo tapahtumiin liittyvien henkilöiden taustoja. Tutkintotuomari määrää kuitenkin ruumiin löytäneen Dongen pidätettäväksi ja pitää juttua melkein ratkaistuna. Hän antaa Maigretille ohjeita:

"- Luulen, että olisi paras teidän jättää se silleen. Tarkoitan sikäli kun herra Clark ja hänen palveluskuntansa on kysymyksessä.
Maigretin huulilla välkkyi hienoinen hymy.
- Mister Clark tuli käymään luonani iltapäivällä opettajattaren kanssa. Mies on aika huomattava henkilö. Ennen hänen käyntiään minulle soitettiin Yhdysvaltain lähetystöstä ja suositeltiin häntä joka suhteessa. Tehän ymmärrätte? Sen vuoksi on syytä välttää selkkauksia."

Maigret kuitenkin jatkaa tutkimuksia ja saa amerikkalaiselta turpiinsa. "Minä koputin kohteliaasti ovelle ja tiedustelin niin kohteliaasti kuin mahdollista kunnioitettavalta henkilöltä, joka oli sisällä, voisinko tavata herra Clarkia. Sen jälkeen minä menin alas tanssisaliin juodakseni lasin olutta. Silloin tämä herra, joka on itse paikalla, katsoi sopivaksi iskeä minua nyrkillä leukaan."

Maigret on oikeilla jäljillä etsiessään murhan syytä asianomaisten menneisyydestä. Hän viettää myös paljon aikaa katselemalla hotellin keittiöväen kiireisiä puuhia. Lopulta hän pidättää erään hotellin työntekijöistä ja kuulustelee häntä toimistossaan. Maigret -jutuissa on väkivalta poliisitutkinnassa harvinaista. Maigret jo sai herra Clarkin nyrkistä ja nyt kuulusteltava saa kokea saman.

Yllä olevaa kohtausta lukuun ottamatta tarina noudattaa tavanomaista Maigret -kirjojen kaavaa. Ja hyvä niin, kyseessä on hyvää keskitasoa oleva Maigret - tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti