28.6.2018

Maigret ja mies Seinen rannalta

Georges Simenon
Maigret ja mies Seinen rannalta

Otava 1961
La tête d'un homme 1931

Maigret on aikoinaan itse tutkinut raakalaismaisen murhan ja löytänyt Joseph Heurtinin tuomitsemiseen johtaneet todisteet. Sittemmin komisario on tullut vakuuttuneeksi siitä, että tapahtumia ei selvitetty juurta jaksain.
"Kun Maigret sai jotain päähänsä, se pysyi.
-Tuo mies on hullu tai viaton, hän vakuutti tuomari Coméliaulle.
- Se ei ole mahdollista. Sitä paitsi hänet on tuomittu.
Maigret, satakahdeksankymmentä senttiä pitkä, vahva ja roteva kuin kuormarenki, piti päänsä."

Ja niin ministeriltä saatiin lupa järjestää Heurtinin pako vankilasta. Maigret miehineen seuraa tätä ja kiinnittää lopulta huomionsa erääseen outoon tšekkoslovakialaiseen mieheen amerikkalaisessa baarissa. Mies, Radek nimeltään, pitää Maigretia pilkkanaan mutta komisario alkaa painostaa tätä pelkällä läsnäolollaan.

"Kolme päivää komisario Maigret oli seurannut Radekia askel askeleelta itsepäisenä ja kiukkuisena, aamusta iltaan ja illasta aamuun. Coupolessa ja muualla hän asettui viereiseen pöytään. Kadulla hän käveli mielenosoituksellisesti toisen kannoilla. Radek kävi kärsimättömäksi. Kysymys oli hermoista."

Tutkintotuomari Coméliau on suunniltaan, mutta lopulta Maigret saa yliotteen Radekista ja juttu ratkeaa. Tässä varhaisessa Maigret - tarinassa kuvataan loppusivuilla elävästi köyhän pojan elämää ja pohditaan syitä miksi hänestä tuli murhaaja. 

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 2/1962: "Maigret on vakuuttunut murhasta kuolemaantuomitun syyttömyydestä ja saa viranomaiset ryhtymään erikoislaatuiseen järjestelyyn. Miehen annetaan karata kuolemansellistä, hänen edesottamuksiaan seurataan tarkoin ja vähitellen Maigret - myös terävää psykologista oivalluskykyään hyväksikäyttäen - pääsee oikean syyllisen jäljille. Maigret -sarjan parhaimmistoa."
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti