29.6.2018

Maigret ja latvialainen

Georges Simenon
Maigret ja latvialainen

Otava 1960
Pietr-le-Letton 1931

”Latvialainen oli suurhuijari, jonka jokaista liikettä kansainvälinen poliisi seurasi valppaasti, mutta sittenkin hänen Pariisin matkastaan koitui eniten huolta komisario Maigretille. Mies löydetään murhattuna pesuhuoneesta Care du Nordin asemalla. Huolia kertyy jopa niin paljon, että Maigret luuli menettäneensä pelin. Siihen vaikutti tosin osaltaan se, että Maigret oli huimassa takaa-ajossa saanut luodin rintaansa, eikä vaikeasti haavoittunut rikospoliisi ole aina nopeimmassa kunnossa.”

Tämä on Simenonin ensimmäinen Maigret -tarina. Jo ensimmäisellä sivulla luodaan myöhemmillekin Maigret -kirjoille tyypillinen tunnelma. ”Komisario Maigret kohotti päätään kuvitellen, että keskellä hänen huonettaan kohiseva valurautainen kamiina, jonka peräosasta ulottui kattoon musta putki, oli käynyt hieman hiljaisemmaksi. Hän sysäsi sähkeen syrjään, nousi raskaasti, avasi luukun ja heitettyään kolme lapiollista hiiliä sisään sääti uudelleen vedon. Sen jälkeen hän jäi seisomaan selkä tulta vasten, täytti piipun ja kiskoi irtokaulustaan, joka tuntui kiusaavan, vaikka olikin matala.”

Kirja poikkeaa myöhemmistä kirjoista sikäli, että tässä tunnetaan rikollinen jo etukäteen ja koetetaan saada tämä kiikkiin. Myöhemmissä kirjoissa tapahtuu ensin rikos ja sitten etsitään syyllistä. Outoa on se, että Maigretin työtoveri Torrence kuolee tässä tarinassa, mutta on taas pirteänä tulevissa kirjoissa. Tarinassa kuvataan 30-luvun alun rikkaiden ja köyhien erilaisia elinpiirejä. Ja valitettavasti ryypätään rankasti kuten useimmissa tulevissakin Maigret -kirjoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti