27.6.2018

Maigret ja valikoiva varas

Georges Simenon
Maigret ja valikoiva varas

Otava 1967
Maigret et le voleur paresseux 1961

"Honoré Cuendet, Maigret’n sveitsiläinen ystävä kolmenkymmenen vuoden takaa, on murhattu, ja komisario haluaisi tutkia tämän ”valikoivana varkaan” tunnetun miehen kuolemaa. Jäykkä virkakoneisto kuitenkin ohjaa Maigret’n selvittämään kylmäpäisten ryöstäjien edesottamuksia, ja valikoivan varkaan loppu on vähällä jäädä yhtä hämäräksi kuin hänen elämänsäkin oli ollut. Mutta Maigret huomaa merkillisiä asioita, ja hänhän osaa kiertää hankalan byrokratian…"


Poliisilaitoksella puhaltavat uudet tuulet. "Tutkimuksia johtavat ja käskyjä antoivat tutkintotuomari ja yleinen syyttäjä ylhäisestä huoneestaan käsin." Kun murhattu mies todetaan varkaaksi, tuomarin mielestä kyse on rikollisten keskinäisistä välienselvittelyistä, eikä jatkotutkimuksia tarvita. Maigret tutkii juttua kuitenkin omin päin, esimiehiltään salaa. Osoittautuu, että hiljaista elämää viettänyt varas asui välillä äitinsä luona, välillä naisystävänsä luona ja välillä yksikseen tutkien mahdollisten ryöstökohteiden olosuhteita. Koska juttua ei virallisesti tutkita, antaa Maigret varkaan saaliin olla tämän äidin vanhuuden turvana. Kyseessä on keskinkertainen, melko vaisu Maigret - tarina.


Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 10/1967: "Maigret haluaisi selvittää uransa varrella usein kohtaamansa poikkeuksellisen rikollisen arvoituksellisen kuoleman, mutta jähmeä virkakoneisto ohjaa hänet muihin tehtäviin. Siitä huolimatta komisario sitkeästi seuraa jutun kehitystä ja pääsee taitavasti sivulta ohjailemalla perille totuudesta. Pääjuonne etenee niin verkalleen ja mutkitellen, että tarkkaamattoman lukijan käsissä pasmat sekoavat, ja kiinnostus herpoaa, vaikka miljöökuvauksen ansiotkin ottaa lukuun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti