28.6.2018

Maigret ja turskanpyytäjät

Georges Simenon
Maigret ja turskanpyytäjät

Otava 1974
Au rendez-vous des Terre-Neuves 1931

"Madame Maigret oli ihmeissään: kahdenkymmenen vuoden ajan he olivat aina viettäneet kesäkuussa viikon loman Elsassissa, sukulaisten luona. Nyt komisario ehdotti lähtöä meren rannalle, Fécampiin. Häntä veti sinne uteliaisuus. Troolari Océan oli palannut vastoinkäymisten pilaamalta turskanpyyntimatkalta Newfoundlandin vesiltä. Ja muutama tunti myöhemmin kapteenin ruumis löydettiin satama-altaasta. Troolarin sähköttäjä Pierre La Clinche oli pidätetty.

Maigret sai vastaansa pelkkää yrmeyttä ja vaiteliaisuutta: miehet eivät suostuneet puhumaan sen paremmin kapteenista kuin koko matkastakaan. Mutta sähköttäjän morsian, nuori Marie Léonnes, uskoi vuorenvarmasti sulhasensa syyttömyyteen ja pakotti Maigret’n kaivamaan totuuden esiin."

Useat romaanikirjailijat käyttävät sivukaupalla sanoja luodakseen haluamansa tunnelman. Simenon osaa tehdä sen muutamin koruttomin lausein sopivissa paikoissa. Tunnelma on ankea mutta ihmiskuvaus on oivallista. Maigret menee yöllä istuskelemaan satamassa olevaan laivaan ja kuvittelee mielessään tapahtumien kulkua. Tässä ei seurata johtolankoja, vaan tarkkailemalla ja jututtamalla muutamaa asiaan sekaantunutta komisario maalaa mieleensä kuvan tapahtumista. Maigret ei ole vastuussa tutkimuksista, vaan on sivustakatsojana, niin kuin muutamissa muissakin Pariisin ulkopuolelle sijoittuvissa jutuissa. Lukija saa tässä tutustua 30-luvun kalastajien elämään.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 3/1974: "Tämä Maigret -kirja edustaa vaihteeksi 30-lukua. Komisario on vienyt vaimonsa lomalle meren rannalle suostuttuaan ystävänsä pyynnöstä selvittämään turskanpyyntitroolarilla tapahtunutta kapteenin murhaa, jossa syytettynä on ystävän mielestä viaton nuori sähköttäjä. Kalastussataman ankea atmosfääri on jälleen tavoitettu aistein tunnistettavaksi tuhruisine kapakoineen, haisevine kalastusaluksineen ja torjuvine, raskasmielisine ihmisineen. Sävy on moneen muuhun Maigret -kirjaan nähden tavallista ilottomampi ja traagisempi: näissä elämänolosuhteissa ei ole yksiselitteistä, kuka on syyllinen ja kuka syytön."
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti