27.6.2018

Maigret epäonnistuu

Georges Simenon
Maigret epäonnistuu

Otava 1959
Un échec de Maigret 1955

"Maigret epäonnistuu alkaa päivästä, jona komisarion käsiteltäväksi tulee kaksi juttua – englantilaisen leskirouvan katoaminen sekä tapaus, jonka takaa paljastuu Maigret’n lapsuuden raivostuttavain leikkitoveri."

"Jo viikon ajan Maigret oli ollut pahalla tuulella, ja hänen työtoverinsa astuivat toimistoon vain varpaisillaan. Hän ei muuten ollut ainoa, joka oli huonolla tuulella Pariisissa ja yleensä muuallakin Ranskassa, sillä koskaan aikaisemmin ei ollut nähty niin kylmää ja niin kolkkoa maaliskuuta." Näin luodaan tämän tarinan tunnelma. Jo valmiiksi pahantuulinen Maigret tapaa kouluaikaisen kiusankappaleen, häijyn Ferdinand Fumalin. Tämä väittää henkeään uhattavan ja pyytää poliisin suojelusta. Röyhkeällä, loukkaavan häikäilemättömällä liha-alan liikemiehellä on korkeassa asemassa olevia ystäviä, ja Maigretin on ryhdyttävä vastenmieliseen puuhaan. Fumal murhataan ja sisäministeri painostaa rikospoliisin päällikköä, joka puolestaan vaatii Maigretia tekemään kaikkensa rikoksen selvittämiseksi. Osoittautuu, että säälimättömillä liiketoimillaan Fumal oli ajanut monta lihakauppiasta konkurssiin ja jopa itsemurhaan. Hänen alaisensa vihasivat häntä, mutta Fumal piti heitä otteessaan.

"Maigretilla ei ollut koskaan ollut niin vähän halua löytää murhaajaa. Tietenkin hän oli utelias tietämään kuka oli loppujen lopuksi päättänyt päästä irti Fumalista, kuka nainen tai mies oli saanut Fumalista niin tarpeekseen, että oli pannut kaikki yhden kortin varaan. Mutta voiko Maigret siitä moittia tuota rikollista? Eiköhän vain hänen sydäntään vihlaisi, kun hän joutuisi panemaan murhaajalle käsiraudat? Hänellä oli harvoin ollut edessään niin paljon vaihtoehtoja, jotka kaikki olivat yhtä todennäköisiä. Oli tietenkin rouva Fumal, jonka olisi tarvinnut tulla vain kerrosta alemmaksi kostaakseen kahdenkymmenen vuoden nöyryytykset."

Maigret saa selville murhaajan, mutta tämä ehtii paeta. Vasta vuosien kuluttua tämä saadaan kiinni, mutta ehtii kuolla ennen oikeudenkäyntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti