28.6.2018

Maigret muistelee

Georges Simenon
Maigret muistelee

Otava 1958
Les memoires de Maigret 1950

"Tämän kirjan luettuamme tiedämme vasta miksi komisario Maigret on se mies mikä hän on. Ensimmäistä kertaa Maigret kertoo nyt omasta yksityiselämästään, esimerkiksi siitä kuinka hän tutustui nuoreen kirjailijaksi aikovaan Georges Simenoniin ja siitä kuinka hän onnekseen joutui naimisiin Madame Maigret’n kanssa, siitä miksi hänestä ei tullutkaan lääkäri vaan rikostutkija. Saamme lukea monista tapahtumista ja elämänilmiöistä, joihin Maigret törmäsi uransa alkuvaiheissa toimiessaan hotellipoliisina, asemapoliisina ja jotka ovat jättäneet häneen lähtemättömän jälkensä."

Nimensä mukaisesti Maigret muistelee tässä kirjassa uransa alkuvaiheita ja tutustumistaan vaimoonsa. Oudosti Maigret myös muistelee kuinka kirjailija Simenon halusi tutustua hänen toimintaansa ja alkoi kirjoittaa kirjoja hänestä. Tässä ei siis selvitellä rikoksia. Hieman liikaa Simenonin setvimistä itsensä ja päähenkilönsä suhteesta. Kirjassa on jonkin verran mielenkiintoista kuvausta 1900-luvun alun pariisilaispoliisin työstä.


Vuoden 1958 painoksen kansikuvassa näkyy Pariisin Conciergerie, oikeuspalatsi, jonka eräässä osassa kuvitteellinen komisario Maigret etsivineen työskentelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti