28.6.2018

Maigret New Yorkissa

Georges Simenon
Maigret New Yorkissa

Otava 1954
Maigret à New York 1946

Pariisissa opiskeleva rikkaan amerikkalaisen liikemiehen poika tulee tapaamaan eläkkeelle jäänyttä Maigretia. Tämä pyytää eläkeläiskomisariota lähtemään New Yorkiin, koska hänen siellä asuva isänsä Joachim Maura käyttäytyy oudosti ja tuntuu kuin tätä uhkaisi jokin vaara.
Yhdeksän päivän kuluttua Maigret asettuu hienoon newyorkilaishotelliin ja pyytää päästä Mauran puheille. Tämän sihteeri kuitenkin torjuu kaikki vierailut. Kuin vahingossa Maigret kuitenkin tapaa Mauran, mutta tämä ei ole kiinnostunut kuulemaan pojastaan, eikä suostu puhelemaan Maigretin kanssa. Sihteeri toivottaa Maigretille hyvää matkan takaisin Eurooppaan.

Maigret tuntee olevansa nöyryytetty ja muuttaa halvempaan ja kotoisempaan hotelliin aloittaakseen asian penkomisen omin päin. Hänellä on tuttu liittovaltion poliisimies kapteeni O'Hara, jonka avustuksella hän penkoo Mauran menneisyyttä. Maigret haastattelee henkilöitä, jotka tunsivat Mauran niiltä ajoilta, jolloin tämä oli juuri tullut siirtolaisena Amerikkaan. Eräs näistä murhataan, ennen kuin komisario ehtii häntä haastatella. Menneisyyden kautta Maigret ymmärtää mikä on tilanne nyt ja jättää lopullisen selvittelyn paikalliselle poliisille.

"Neljä päivää myöhemmin Maigret kuuli merellä radiosta, että neljä vaarallista gangsteria, joista kaksi oli sisilialaista, oli pidätetty Angelinon ja Parsonin murhista syytettynä."
Tarina poikkeaa ulkoisilta puitteiltaan tavanomaisista pariisilaistarinoista, mutta Maigretin metodi pysyy samana. Tämä kirja ei kuitenkaan yllä Maigret - tarinoiden keskitasolle.

Kirja on kirjoitettu Simenonin asuessa Yhdysvalloissa. Siellä ollessaan (1945 - 1955) hän kirjoitti myös toisen Yhdysvaltoihin sijoittuvan tarinan, Maigret syrjästäkatsojana. Nämä eivät ole oikein mistään kotoisin. Samana ajanjaksona hän kirjoitti useita Pariisiin sijoittuvia tarinoita ja onnistui niissä usein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti