27.6.2018

Maigret matkustaa

Georges Simenon
Maigret matkustaa

Otava 1959
Maigret voyage 1957

Muuan kreivitär yrittää itsemurhaa Pariisin kuuluisassa loistohotellissa George V:ssä. Raportti yöllisestä selkkauksesta ei päädy komisario Maigretin pöydälle, mutta kun samassa hotellissa murhataan englantilainen miljardimies Ward, lähetetään Maigret tutkimaan asiaa. Ilmenee, että sairaalaan toimitettu kreivitär ja Ward olivat rakastavaisia. Kreivitär on kuitenkin kadonnut sairaalasta ja komisario joutuu matkustamaan tämän perässä Nizzaan. Sieltä kreivitär on jo ehtinyt jatkaa Lausanneen Sveitsiin. Maigret lentää sinne hänen perässään ja tapaa alkoholisoituneen ja hermostuneen kreivittären, joka selittää oman versionsa tapahtumista. Palattuaan Pariisiin komisario perehtyy raharuhtinaiden edesottamuksiin. Mutta vasta kun hän maleksii yöllä nuuskimassa George V:n ilmapiiriä, hänelle valkenee murhan motiivi. Loistohotelleissa ja lomaparatiiseissa raharuhtinaiden seurapiirissä elävä oli tottunut saamaan arvonantoa ja huolenpitoa, syömään ja juomaan.

"Kun siihen kerran oli ruvennut, ei ollut mahdollista elää toisella tapaa! Saattoiko siinä puhua riittävästä syystä. Maigretista alkoi tuntua siltä, ja äkkiä eversti Wardin kuolema näyttäytyi uudessa valossa. Miljardimiehen ympäristössä oli ollut joku vaarassa joutua elämään tavallisten ihmisten tapaan, eikä hänen sisunsa ollut riittänyt siihen. Siinä tapauksessa siis Wardin häviäminen antoi tuolle tuntemattomalle mahdollisuuden jatkaa sitä elämää, josta hän ei voinut luopua."

Tässä tarinassa ei siis liikuta tavalliseen tapaan satamakapakoissa eikä rikollisten parissa vaan poikkeuksellisesti hienostopiireissä. Tämä lienee silti keskitasoa parempi Maigret -kirja.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti