14.6.2018

Maigret ja tappaja

Georges Simenon
Maigret ja tappaja

Otava 1983
Maigret et le tueur 1969

"Maigret ja hänen vaimonsa ovat tohtori Pardonin luona perinteisellä illallisvierailulla, kun Pardonia tullaan hakemaan. Lähistöllä, katukäytävällä, makaa henkitoreissaan nuori mies, jota on isketty veitsellä selkään useita kertoja. Heti sairaalassa uhri kuolee. Käy ilmi, että hän on varakkaan tehtailijaperheen opiskelijapoika. Hänellä on mukanaan kasettinauhuri ja ääninauhat johtavat Maigretin tietyille jäljille. Mutta ovatko ne sittenkään oikeat jäljet?"

Tämä kirja kuuluu Maigret -sarjan loppupäähän ja maailma on muuttunut sitten sarjan ensimmäisten kirjojen. 1930-luvulta on siirrytty vuoteen 1969 ja roistojen ajoneuvona on Citroen DS, rikoksen uhrilla on kasettinauhuri ja poliisin auto on varustettu radiolähettimellä ja -vastaanottimella. Maigretin rouvalla on ajokortti ja pariskunta ajelee maaseutuasuntoonsa viikonloppua viettämään.

Maigretin vihjeestä Sûretén (salaisen poliisin) miehet saavat tauluvarkaat kiinni itse teossa. Heillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä murhan kanssa. Maigret pääsee silti murhaajan jäljille. Tämä lähettää tiedotusvälineille kirjeen ja lopulta soittaa Maigretille. Vuosien kokemuksen avulla Maigret on jo profiloinut murhaajan ja tietää tämän antautuvan pian.

Tarina on melko mukava ja sijoittuu 12 parhaan Maigret -kirjan joukkoon. Uhrin ja erään myyjättären alkavassa romanssissa olisi ollut aineksia laajempaankin tarkasteluun.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 10/1983: "Uusi Maigret-romaani on tuttua hienoa tasoa. Tapaamme taas komisarion työhuoneessaan, Pariisin kaduilla ja kahviloissa, kotona vaimon seurassa. Maigret on poliisiksi epäaktiivinen, hän mieluummin odottaa ja kuuntelee kuin varsinaisesti tekee jotain. Se on hänen metodinsa. Ongelma ei ole se, kuka murhan teki ja miten hänet saadaan kiinni, vaan miksi se tehtiin ja millainen ihminen sen teki. Maigret haluaa tutustua murhaajaan, selvittää, mikä vie ihmisen niin äärimmäiseen tekoon. Näin saa lukijakin eräänlaisen rikospsykologian oppitunnin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti