27.6.2018

Maigret psykiatrina

Georges Simenon
Maigret psykiatrina

Otava 1966
Les scrupules de Maigret 1957

Kirjan alkupuolella luodaan katsaus Maigretin mielialaan: "Hän ei tosiaan ollut yhtä hyvällä tuulella kuin tavallista. Oli kai hänelläkin oikeus - kuten kaikilla muillakin - olla vähän pahantuulinen tällaisena harmaana talvipäivänä? Hän oli ollut sitä jo aamusta lähtien, eikä se tuntunut kovinkaan epämiellyttävältä. Ihminen voi hyvinkin olla ynseä olematta silti onneton."

Xavier Marton työskentelee tavaratalon leikkikaluosastolla ja hänen intohimonsa ovat pienoisrautatiet. Hän tulee Maigretia tapaamaan ja kertoo kautta rantain epäilevänsä, että hänen vaimonsa yrittää myrkyttää hänet. Pian tämän jälkeen hänen vaimonsa tulee myös ja utelee Maigretilta Xavierin käynnin syytä. Rouva Marton pitää miestään epätasapainoisena. Hän ei kuitenkaan osaa kertoa Maigretille käyntinsä syytä, eikä sitä, mitä hän odottaisi Maigretin tekevän.

Maigret kertoo asian esimiehelleen, mutta koska ei ole mitään rikosta tapahtunut, ei voida mitään tehdä. Maigretia asia kuitenkin vaivaa. Hän tutkii psykiatriaa käsitteleviä teoksia ja yrittää ymmärtää pariskunnan tilannetta.
"Tällä kertaa ei ollut kysymyksessä jo tapahtunut rikos, joka kaipasi selvittämistä, vaan rikos joka voisi tapahtua minä hetkenä hyvänsä. Tällä kertaa hän ei joutunut mielessään pohtimaan jonkun ihmisen olemista ja tekemistä vaan arvaamaan etukäteen hänen käyttäytymisensä, ja se oli vaikeaa - aivan uudella tavalla vaikeata."
Maigret pitää miehineen vaivihkaa tilannetta silmällä, mutta he eivät pysty ehkäisemään rikosta. Jäljelle jää vain tavanomainen syyllisen löytäminen.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 10/1966: "Tällä kertaa komisario Maigret joutuu pohtimaan ja ratkaisemaan, kuinka pitkälle hän virkamiehenä on oikeutettu puuttumaan erään perheen yksityiselämään, jossa murhenäytelmän edellytykset tosin ovat olemassa, mutta mitään todistettavaa ei vielä ole tapahtunut. Komisarion varotoimenpiteistä huolimatta aviollinen kolmioasetelma päättyy aviomiehen kuolemaan, ja konstikkaan tuntuisista myrkytettyjen kahvikuppien siirtelyistä selviydytään oikeaan syylliseen. Tekijänsä ammattirutiinin tuote."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti