28.6.2018

Maigret Hollannissa

Georges Simenon
Maigret Hollannissa

Otava 1958
Un crime en Hollande 1931

"Muuan Nancyn yliopiston professori nimeltä Jean Duclos oli luentomatkalla ja asui Delfzijlissa merenkulkukoulun opettajan herra Popingan luona. Tämä Popinga oli nyt murhattu, ja vaikka ranskalaista tiedemiestä ei suorastaan syytetty murhasta, häntä oli pyydetty jäämään kaupunkiin ja olemaan hollantilaisten viranomaisten käytettävissä. Ranskan rikospoliisin edustaja oli päätetty lähettää Delfzijliin."

Maigret joutuu heti tullessaan auttamaan puhdasrotuisen friisiläisen vasikan maailmaan työskennellen yhdessä iloisen ja punakan tytön kanssa. Maigret haluaisi jutustella satamassa seisoskelevien miesten ja muiden paikallisten kanssa, mutta vastassa on kielivaikeuksia. Satamaan tuodaan puutavaraa Riiasta ja Suomesta ja murhattu Popinga oli nimitetty Suomen konsuliksi kaksi viikkoa sitten.

Vaikka sekä Duclos, että paikallinen poliisi tarjoavat auliisti neuvojaan, Maigret kulkee omia teitään. Paikallinen poliisi laittaisi mielellään murhan jonkun tuntemattoman ulkomaisen matruusin syyksi. Maigret on ärtynyt ja järjestää Hercule Poirot - tyyppisen rekonstruktion ja rikollisen paljastamistilaisuuden. "Tahdotteko, että totuus tulee ilmi? Kun te vainusitte perhedraamaa, te kiiruhditte tarttumaan ensimmäiseen mahdollisuuteen määritelläksenne jutun. Vieraan matruusin suorittama rikos! Se saattaa olla hyväksi yleiselle moraalille. Ei mitään skandaalia! Ei huonoa esimerkkiä kansalle!"

Kyse on lopulta intohimorikoksesta. "Rakkaus, joka muuttuu vihaksi! Tunne, joka on molempia!" Paljastettuaan rikollisen ja selvitettyään tämän motiivit Maigret toteaa: "Siinä kaikki! Milloin lähtee ensimmäinen juna Ranskaan?"  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti