27.6.2018

Maigret ja kadonnut asiakirja

Georges Simenon
Maigret ja kadonnut asiakirja

Otava 1959
Maigret chez le ministre 1954

"Saadessaan salaperäisen kutsun ministerin yksityisasuntoon Maigret aavisteli kaikenlaisia hankaluuksia. Eikä hän joutunut pettymään: ministerin asia koski kaikkialla kohuttua Clairfondin murhenäytelmää ja ennen kaikkea eräitä tärkeitä asiapapereita, jotka ratkaisisivat, kuka joutuisi tuomittavaksi. Koko jutusta tuli hankala ja kiusallinen - erittäin kiusallinen."

Yleisten töiden ministeri Auguste Point on rehellinen mies, joka on päättänyt olla veljeilemättä epärehellisten poliitikkojen kanssa. Hän ei halunnut edes puristaa tällaisten kättä. Nyt on muuan skandaali pääsemässä julkisuuteen ja monien tunnettujen poliitikkojen ura sekä maine ovat vaarassa turmeltua. Ovelan vehkeilyn avulla yritetään kuitenkin saattaa ministeri Point syntipukiksi, vaikkei tällä ole mitään tekemistä skandaalin kanssa. Oikeat syylliset pääsisivät näin pälkähästä. Siksi ministeri turvautuu Maigretin apuun. Jos löydettäisiin kadonnut ns. Calamen lausunto tai todistettaisiin, että se on varastettu Pointilta, tämä olisi selvillä vesillä. Maigret tutkii asiaa ja kiinnittää huomionsa erääseen politiikassa vaikuttavaan vehkeilijään, kansanedustaja Joseph Mascouliniin. Komisario selvittää kadonneen asiakirjan vaiheita ja saakin pari Mascoulinin kätyriä kiikkiin. He kieltävät saaneensa toimeksiannon Mascoulinilta, mutta joka tapauksessa ministeri Pointin maine puhdistuu.

Hyvästellessään ministeriä Maigret tokaisee: "Totta puhuen, minäkin kieltäydyin puristamasta hänen kättään. Astuttuaan porrastasanteelle, juuri ennen kuin käänsi selkänsä ministerille, Maigret sanoi: Kyllä hän vielä jonakin päivänä joutuu kiikkiin . . ."
Melko mukava poliisiromaani valottaa politiikan vastenmielisiä puolia.

Teosarvio Arvostelevassa Kirjaluettelossa 3/1960: "Ministerin pöytälaatikosta häviää tärkeä asiakirja, joka liittyy tapahtuneeseen suureen rakennusonnettomuuteen ja -skandaaliin. Maigret ei pidä politiikasta, mutta joutuu juttua selvittäessään tutustumaan siihenkin ja niin lukijalle väläytellään osuvalta tuntuvia kuvia Ranskan poliittisen elämän kulissien takaisesta maailmasta. Kirjan henkilöistä jää erityisesti mieleen ministerin miellyttävä hahmo."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti